Bouw, inrichting en onderhoud.

12-01-2012 12:33

Het is natuurlijk altijd mogelijk om een compleet aquarium te kopen van de gewenste afmeting, kleur en dergelijke. Ik zelf vindt nog steeds nog steeds het mooist om een aquarium helemaal vanaf het begin te bouwen, af te werken en in te richten. Als plakken je te veel werk is, of dat je het gewoon te moeilijk vindt, kun je bij Riftvalley Aquaristics een aquarium bestellen in elke gewenste maat. Wij kunnen evt ook op maat gemaakte (stalen) onderstellen leveren. Op deze site vindt u bij aquariumprojecten, enkele voorbeelden wat zoal mogelijk is.

 

Als je hebt besloten om Afrikaanse cichliden te gaan houden is het belangrijk om eerst eens uit te zoeken welke soorten je wilt houden. Dat kunnen mbuna's zijn, vrijzwemmers,  grote rovers, zand cichliden, tropheus soorten of Victoria cichliden. Een aatal zaken waaraan je moet denken bij je keuze zijn, gedrag/agressie van de soorten, grazers en vlees/vis eters, scholenvis ect.  Op deze site kun je onder het kopje Lake Malawi, Lake Tanganyika en Lake Victoria, soortenlijsten vinden van in deze meren voorkomende soorten. Belangrijk om te weten is welke soorten wel en niet bij elkaar geplaatst kunnen worden. Tevens is de grote van de 'groep' en de verdeling man/vrouw vaak erg belangrijk. Tevens is het raadzaam om te beginnen met een groep jong vissen die in elkaars gezelschap kunnen opgroeien. Dan is de kans groter dat de vissen elkaar eerder/beter accepteren als ze volwassen zijn. Hieronder enkele voorbeelden van samenstellingen die mogelijk zijn in verhouding met de grote van het aquarium.

 

Aquarium 100 liter: Een groep. Aulonocara (1:3) Bijvoorbeeld Baenschi of Jacobfreibergi.

Aquarium 150 liter: Drie groepen. Labodochromis Caeruleus (1:2), Pseudotroheus Saulosi (1:3), Metriaclima Aurora (1:3).

Aquarium 400 liter: Vier groepen. Copadichromis Borleyi (1:1), Aulonocara (1:1), Sciaenochromis Fryeri (1:1), Pseudotropheus demasoni (3:3)

 

*Vuistregel zou kunnen zijn: Een (1) vis van 10 a 12 centimeter per 15 liter water. Grotere vissen hebben naar verhouding meer water nodig. Zo moet u ook rekening houden met de mate waarin de te houden cichliden territoriaal gedrag vertonen e.d. Heeft u daarin tegen weer 'te weinig' vissen in het aquarium, dan zullen de mannetjes zich agressiever gedragen.

 

Voor dat je daarin een keuze gaat maken en je de vissen ook daadwerkelijk kunt plaatsen, moet je aquarium natuurlijk klaar zijn. Dat houdt het volgende in:

 

-Geschikt (dus groot genoeg) aquarium voor de te plaatsen vissen.

*Ik vind daarbij de diepte van het aquarium belangrijker dan de hoogte alsmede de hoogte van het onderstel ivm je zichtlijn.

-Achterwand en eventueel 1 of 2 zijwanden afgedekt.

-Goede bodembedekking (bvk zand).

-Overige inrichting (stenen) om voldoende schuilplaatsen te creeren.

-Goede termostaat (met het juiste vermogen) voor het aquarium.

-Goede filtering met en eventueel een stromingspomp extra.

 

Hieronder enkele foto's van voorbeeld aquaria: